Bardzo często słyszę pytanie- Co zatem jeść?
Dookoła piszą
artykuły i mówią o niekorzystnych wpływach składników, dodawanych do
sprzedawanych produktów. Miesza się nam w głowach i umysł podpowiada ze
złością, że już nic w sklepie kupić nie można. To nieprawda. Jest
mnóstwo produktów, które ze spokojem możemy spożywać. I wcale nie
przepłacamy. Oczywiście możemy powymyślać, z droższymi zamiennikami
niezdrowych produktów, ale mimo, że tu zapłacimy więcej, to brak wizyt i
kupowania leków (poprzez zdrowsze jedzenie) nam to zrekompensuje. Ja
mam raczej stałą listę towarów, które stosuję zamiast czegoś, co często
jest używane, a ma masę złych składników. Do tego, kilka ekstra zdrowych
'suplementów' (np. pyłek pszczeli) i można tworzyć przepyszne smakołyki.
Od czego zacząć jeść zdrowo?
Przede wszystkim zaczynamy czytać etykiety i dowiadywać się, co niezdrowego się tam znajduje.
Poza tym najlepiej
samemu przyrządzać jedzenie, oczywiście takie na miarę swojego czasu, ale
zamówienie w pizzerii, nie jest dobrym pomysłem. Obiady możemy robić na parę dni, a i w pomysłach, na szybkie dania, jest co wybierać.
Na śniadania lepiej sięgać po owsiankę, niż płatki śniadaniowe. Można także zajadać naleśniki, placki (owsiane, kukurydziane, z owocami, ziarniste), omlety, sałatki owocowe, jaglanki, gryczanki...
Lubię szybkie obiady, kiedy nie trzeba godzinami przy garach stać.
Jadamy, głównie, dania bezmięsne, są to przede wszystkim: zupy, zapiekanki, dania jednogarnkowe, placuszki/kotlety warzywne lub kaszowe. Są one szybkie w przygotowaniu i możemy pozbyć się resztek, które gdzieś zalegają, a smaku dania nam nie zmienią.
Sztuczne przekąski zastępujemy prawdziwymi.
Można kupić chrupki kukurydziane, wafle ryżowe, popcorn, orzeszki, zajadać owoce świeże i suszone (uważajmy tylko na szkodliwy dwutlenek siarki, który możemy w nich spotkać).
Zróbmy sobie koktajl z jakichkolwiek owoców i warzyw jakie mamy przy sobie. Łączmy pomarańcza, grejpfruty, cytryny, banany, jabłka, gruszki, kiwi, ananasa, mango, szpinak, jarmuż, natkę pietruszki, brzoskwinie, nasiona chia i co tylko chcemy.
To prawdziwe bomby witaminowe.
Na zdjęciu poniżej: koktajl czekoladowo- śliwkowy (mleko kokosowe, kakao, banan, śliwki suszone) i koktajl szarlotka (kefir, jabłka, daktyle, miód, cynamon).
Słodycze również możemy szybko przyrządzić samemu. Zapewne będą smaczniejsze i efektowniejsze, niż z najlepszej cukierni.
Internet to skarbnica przepisów przeróżnych dań, czy słodkości. Wystarczy wejść na kilka kulinarnych stron i wybrać odpowiedni dla nas przepis.
Zastąpmy nutellę- miodem lub masłem orzechowym.
Zamiast leków używajmy ziół i naturalnych metod leczenia.
Emolienty nie są nam potrzebne. Do pielęgnacji skóry wybierzmy odpowiedni olej.
Przyprawiajmy ziołami.
Pijmy wodę. Poza tym wybierajmy herbaty, kompoty i naturalne soki.
Zamiast chipsów kup chrupki kukurydziane, białe pieczywo zamień na ciemne, słodkie jogurty na naturalne lub koktajle, fast foody i mrożonki na domowe obiady, biały cukier zastąp brązowym lub miodem, a margarynę- masłem.
To wcale nie jest takie trudne. Można. Podziękujesz sobie za wybór.
Komentarze
Prześlij komentarz